#nimasvardag – #29

Hur väl överensstämmer våra energibalansberäkningar med verkligheten?

Den frågan ställde jag till en av mina favoritkollegor Staffan Söderbäck för två veckor sedan. Idag har vi suttit tillsammans i ett mötesrum där vi grävt i projekthistorik för att jämföra teori & branschkrav med verkligt utfall.

Jag är nörd, Staffan är proffs. Det var en riktigt givande eftermiddag – jag med tusen frågor, Staffan med alla svar.

Jag kan tycka att återkopplingen till de personer som utför beräkningar, men även till medarbetare som bygger huset, har varit bristfällig. Det är svårt att bli bättre om du inte känner till ditt nuläge (hört den från mig förut?).

Vi bestämde oss för att hitta en ny mötestid längre fram i tiden när vi börjar få in data från våra senaste projekt. Vad går bra, vad går mindre bra och varför är det så?

Tanken är sedan att på ett smart sätt förmedla detta till alla våra medarbetare och tillsammans hitta förbättringsmöjligheter.

En fundering som dyker upp är om inte diverse certifieringar ska ske först när en byggnad har bevisade värden för exempelvis energinivå. Nu certifieras byggnaden mot teoretiska värden även om verkligheten inte uppfyller de kraven. Borde gå att dela upp i preliminär och slutgiltig certifiering. Eller?