#nimasvardag

#nimasvardag – #228

And it’s a wrap!
Veckans avsnitt var årets sista! Det blev fem avsnitt under våren och 13 under hösten.
Det har varit ett annorlunda år för mig och när jag kollar i backspegeln är jag ändå glad över att det till slut blev 18 avsnitt. Det var ingen självklart i början av 2022..

Jag hoppas att ni som lyssnar på podden har uppskattat årets samtal. Jag har väldigt höga krav på mig själv både vad gäller innehåll och produktion. Givet den respons jag har fått under året så känner jag en extra stolthet eftersom jag gör allt arbete helt själv.

Identifiera intressanta personer/ämnen, bjuda in/övertyga till att ställa upp, göra research, spela in, producera avsnitt och sedan sprida.

Nu laddar vi för 2023! Hoppas Hela kedjan kan bjuda på en del överraskningar under årets som kommer!

#nimasvardag – #226

Att betong har en hög klimatbelastning är nog känt för de flesta. Samtidigt är det ett av världens mest använda byggmaterial och i de fall där hus rivs så är det sällan till följd av att betongens livslängd nått sitt slut.

Tvärtom finns ofta möjlighet till ett vidare liv i en annan konstruktion. Men hur?

KTH är ett av fyra europeiska universitet som i det gemensamma projektet Recreate forskar om återbruk av prefabricerade betongelement.

I dag återanvänds betongelement väldigt sällan. På EU-nivå är siffran noll procent och i Sverige finns några enstaka exempel.

Så om branschen vill minska klimatavtryck och avfallsmängder så är potentialen enorm.

Erik Stenberg är projektledare för den svenska delen av Recreate.

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Spotify

#nimasvardag – #227

Den här veckan släpptes avsnitt nummer 110 av Hela kedjan. Det har varit full fart under hösten och jag hoppas ni uppskattar det lite mer täta intervallet mellan avsnitt. Enligt statistiken så verkar det i alla fall så.. Så jag hoppas att ni precis som jag känner att det har varit en intressant och lärorik höst!

Planeringen inför 2023 är i full gång och tanken är att det både ska lanseras 1-2 nya poddformat samt att ett nygammalt ska göra comeback! Och nej, ni behöver inte oroa er – det ordinarie intervjuformatet kommer givetvis att leva kvar! Det finns mycket kvar att utforska!

– 110 avsnitt
– Mer än 93 timmar avsnittsinnehåll (och ett bruttomaterial som säkert överstiger det dubbla)
– 45% av avsnitten har gästats av kvinnor (jag tar upp detta eftersom det är viktigt för mig)

Sedan den förra milstolpen (avsnitt 100) har vi gästats av:

101: Robert Boije
102: Ted Lindqvist
103: Josef Guttenkunst
104: Terese Skärvagen
105: Emma Hernell
106: Cecilia Hermansson
107: Ida Karlsson
108: Roberto Maiorana
109: Anders Sjelvgren
110: Malin Klintborg

Stort tack till alla som lyssnar och er som gästat!
In och följ Hela kedjan om ni inte redan gör det. Det kommer bli mer aktivitet där under 2023 och därför kul om fler är med och ser uppdateringarna!

(Bilden är tagen under Business Arena Stockholm)

#nimasvardag – #225

Att potentialen i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen är enorm är det nog många som skriver under på. Och minst lika många vill nog lägga till att det är otroligt viktigt att det blir rätt.
Teknik ska kombineras med juridik och arbetssätt. Många kommer behöva involveras och ännu fler kommer att påverkas.

Vinsterna är många: ökad hållbarhet, rättssäkerhet, tillgänglighet, effektivitet och givetvis det som det ofta pratas om, nämligen minskade kostnader.

Malin Klintborg leder Lantmäteriets arbete inom projektet Smartare samhällsbyggnadsprocess. Projektet har sin grund i flera olika regeringsuppdrag kopplade till Regeringens mål att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Sidenote: Malin Klintborg är Årets samhällsbyggare 2022! Priset delas varje år ut av föreningen Samhällsbyggarna.

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Spotify

#nimasvardag – #224


Samhällsplanering, byggande och boende. Boverket är den centrala förvaltningsmyndigheten för alla tre. Stora frågor, stor påverkan på samhällsbyggandet. Men hur går det till?
Anders Sjelvgren är Generaldirektör för Boverket och i dagens avsnitt pratar vi bl.a. om hur Boverket styrs, fokusområden just nu, vad som är på gång samt massa andra spännande frågor om just samhällsplanering, byggande och boende.

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Spotify

#nimasvardag – #223


900 miljarder kronor. Eller okej, 881 miljarder för att vara mer exakt. Vad jag pratar om? Den nationella planen för infrastrukturen i Sverige 2022-2033 som beslutades tidigare i år och som enligt dåvarande infrastrukturminister Tomas Eneroth presenterades som ”den största satsningen på infrastruktur som någonsin gjorts i Sverige”.

Mycket pengar, stort ansvar.

För två veckor sedan hade jag äran att få sitta ner tillsammans med Trafikverkets Generaldirektör Roberto Mariorana. Det blev ett samtal om hur det är att leda Trafikverkets verksamhet, prioriterade förbättringsområden och även rollen som ”annorlunda” beställare där Trafikverket i sin roll förväntas vara drivande i exempelvis branschens klimatomställning och innovationsarbete.

Hela samtalet hittar ni HÄR!

Ett väldigt intressant samtal och jag hoppas på fler avsnitt med fokus på SVeriges transportinfrastruktur under 2023. Följ Hela kedjan så håller ni er uppdaterade!