#nimasvardag – #142


De två senaste avsnitten av Hela kedjan har haft fokus på osund konkurrens & arbetslivskriminalitet i den svenska #byggbranschen.

Elinor Torp (journalist på Dagens Arbete) gästade avsnitt 60 och berättade om sina möten med människor som idag arbetar i Sverige men har långt ifrån de de villkor & rättigheter som gäller enligt svensk lagstiftning (för att inte tala om de moraliska). Hon berättade även hur det kommer sig att ett land som Sverige på bara 15 år blivit en enkel måltavla för kriminella organisationer och hur uppskattningsvis 66 miljarder fuskas bort varje år.

Leif Nysmed (riksdagsledamot) gästade avsnitt 61 och gav sin syn på nuläget och vad han anser är källor till fusk samt vad som behöver göras för att vi ska komma till rätta med dagens utmaningar. Eller ”utmaningar” är nog fel ord, vi måste #stoppafusket!

Jag delar bilden som målas upp, fusket är tyvärr utbrett. Och bara för att huvudentreprenören attesterar fakturor på 400kr/h så betyder det inte att schyssta villkor gäller i hela UE-kedjan. Var uppmärksamma och om ni misstänker något så våga lyfta det vidare!

Jag är av uppfattningen att det är väldigt få som vill fuska, vi andra är i majoritet – låt oss hjälpas åt!
Det handlar om människor.

Finns där poddar finns samt här:

Klicka här för Itunes Podcaster
Klicka här för Acast
Klicka här för Spotify